Voorkom gebitsproblemen
Voorkom gebitsproblemen

Februari is de Maand van de Gebitsverzorging. In deze periode is er in de media veel aandacht over hoe je gebitsproblemen bij hond en kat kunt voorkomen. Het gebit van uw hond en/of kat is namelijk net zo belangrijk als dat van uzelf. En gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan u denkt… Daarom vragen we elk jaar in februari aandacht voor dit probleem tijdens de Maand van de Gebitsverzorging. Maar natuurlijk verdient het gebit van uw hond of kat ook de rest van het jaar alle aandacht! Voorkomen is namelijk beter dan genezen.  Wij als specialist vertellen u graag meer over hoe u gebitsproblemen voorkomt en hoe u het gebit van uw dier(en) in optimale conditie houdt.

Oorzaken van gebitsproblemen

In veel gevallen is tandplak de oorzaak van gebitsproblemen. Tandplak is een onzichtbaar laagje op de tanden. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan in 24 uur omgezet worden in tandsteen. Het ruwe oppervlak van de tandsteen vormt vervolgens een ideale basis voor nieuwe tandplak- en tandsteenaangroei. Tandplak is relatief gemakkelijk te verwijderen door goede verzorging van het gebit. Tandsteen kan alleen verwijderd worden door het onder algehele verdoving van de tanden af te schrapen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Het is daarom ontzettend belangrijk het gebit van je hond goed schoon te houden.

Hoe kun je gebitsproblemen herkennen?

Hoewel een groot aantal honden en katten last heeft van gebitsproblemen, kan het lastig zijn om gebitsproblemen te herkennen. Een belangrijke aanwijzing kan zijn dat uw dier minder eet en voornamelijk droge brokjes laat staan vanwege de harde textuur van de brokjes. Daarnaast wordt vaak ten onrechte gedacht dat bijvoorbeeld honden van nature een slechte adem hebben, terwijl een slechte adem juist een indicatie kan zijn van gebitsproblemen! Ook een bruine aanslag op de tanden wijst in veel gevallen op gebitsproblemen.

Tandenpoetsen houdt het gebit gezond

Tandenpoetsen is veruit de beste manier om tandproblemen te voorkomen. 2x per week poetsen zorgt ervoor dat tandplak verwijdert wordt en er geen tandsteen ontstaat. Wanneer hond of kat het poetsen niet toelaat zijn er verschillende alternatieven: “iets doen” is namelijk altijd beter dan “niets doen”. Vraag in de winkel naar tips hoe u succesvol de tanden poetst van uw huisdier, of naar de overige mogelijkheden om het gebit van uw hond of kat gezond te houden. We adviseren u graag vrijblijvend.

Leave A Comment