Maand van het gebit kat
Maand van het gebit – kat

Gebitsproblemen bij katten komen vaker voor dan je denkt. Daarom wordt ieder jaar in februari aandacht voor dit probleem gevraagd tijdens de Maand van het Gebit. Natuurlijk verdient het gebit van je kat ook de rest van het jaar alle aandacht! Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om het gebit van je kat elke dag goed te verzorgen.

Wist je dat een groot aantal katten ouder dan 3 jaar last heeft van het gebit? Gelukkig kan een goede verzorging van het gebit van je kat de kans op gebitsproblemen verminderen!

Oorzaken van gebitsproblemen bij katten

Vaak worden de tandproblemen bij je kat veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden vormt. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak binnen 24 uur naar tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten. Bijvoorbeeld verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Daarom is het belangrijk het gebit van je kat schoon te houden.

Hoe kun je gebitsproblemen bij je kat herkennen?

Er zijn meerdere manieren om gebitsproblemen bij je kat te herkennen. Onterecht wordt vaak gedacht dat katten van nature een slechte adem hebben. In sommige gevallen kan deze slechte adem echter wijzen op gebitsproblemen bij je kat. Daarnaast kan het voorkomen dat je kat minder eetlust heeft en droge brokjes laat liggen door de harde textuur. Ook bruine aanslag op de tanden van je kat kan een duidelijke aanwijzing zijn voor mogelijke gebitsproblemen. Tenslotte is het soms mogelijk om gebitsproblemen af te lezen aan het gedrag, bijvoorbeeld wanneer je kat zich afstandelijker gedraagt. Wanneer één of meerdere van deze kenmerken aanwezig zijn bij jouw kat, is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole.

Gebitscontrole bij de dierenarts

Voordat je zelf begint met het schoonmaken van het gebit van je kat, is het verstandig om het gebit te laten controleren door een dierenarts bij jou in de buurt. Deze kan je vertellen of je kat eventueel een behandeling nodig heeft, bijvoorbeeld voor het verwijderen van de tandplak of de tandsteen. Vaak knapt je kat zichtbaar op na een behandeling. Het is wel van belang om na de reiniging het gebit van je kat dagelijks te blijven verzorgen. Zonder verzorging zullen de problemen namelijk vanzelf terugkomen.

Gebitsverzorgende voeding en snacks voor katten

Gebitsproblemen bij je kat kun je helpen voorkomen door het gebit van je kat dagelijks te verzorgen. Dagelijks tandenpoetsen bij katten blijkt in de praktijk vaak lastig voor baasjes. Maar speciale voeding of gebitsverzorgende snacks kunnen helpen de opbouw van tandplak bij katten te verhinderen.

Benieuwd hoe het met de tanden van jouw kat gesteld is? Doe de gratis online gebits-check!

Controleer zelf hoe het gesteld is met het gebit van je kat. De gebits-check bestaat uit 4 vragen die je achtereenvolgens kunt beantwoorden en de uitslag van de test geeft een algemene indicatie van de gezondheid van het gebit van je kat. Ga naar https://www.maandvandegebitsverzorging.nl/online-gebitscheck/kat

 

Bron: maandvandegebitsverzorging.nl

Leave A Comment