Maand van het gebit hond
Maand van het gebit – hond

Gebitsproblemen bij honden komen vaker voor dan je denkt. Daarom wordt ieder jaar in februari aandacht voor dit probleem gevraagd tijdens de Maand van het Gebit. Natuurlijk verdient het gebit van je hond ook de rest van het jaar alle aandacht! Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om het gebit van je hond elke dag goed te verzorgen.

Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomende kwaal bij honden. Maar liefst 8 op de 10 honden ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Het is daarom belangrijk om de oorzaken te kennen, de symptomen te herkennen en te weten welke rol gebitsverzorging kan spelen in het verminderen van gebitsproblemen.

Oorzaken van gebitsproblemen bij honden

In veel gevallen is tandplak de oorzaak van gebitsproblemen. Tandplak is een onzichtbaar laagje op de tanden, bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan in 24 uur omgezet worden in tandsteen. Het ruwe oppervlak van de tandsteen vormt vervolgens een ideale basis voor nieuwe tandplak- en tandsteenaangroei. Waar tandplak relatief makkelijk te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen verwijderd worden bij een dierenarts door het onder algehele verdoving van de tanden af te schrapen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Het is daarom belangrijk het gebit van je hond schoon te houden.

Voorkom gebitsproblemenHoe kun je gebitsproblemen bij je hond herkennen?

Hoewel een groot aantal honden last heeft van gebitsproblemen, kan het lastig zijn om de gebitsproblemen te herkennen bij jouw hond. Een belangrijke aanwijzing kan zijn dat je hond minder veel eet en voornamelijk droge brokjes laat staan vanwege de harde textuur van de brokjes. Daarnaast wordt vaak ten onrechte gedacht dat honden van nature een slechte adem hebben, terwijl een slechte adem juist een indicatie kan zijn van gebitsproblemen bij jouw hond. Ook een bruine aanslag op de tanden van je hond wijst in veel gevallen op gebitsproblemen. Tenslotte zal je hond zich in sommige gevallen anders gedragen, bijvoorbeeld afstandelijker.

 Gebitscontrole bij de dierenarts

Als je hond last heeft van één of meerdere genoemde kenmerken, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole en eventuele verdere behandeling.

Tandenpoetsen houdt het gebit gezond!

Tandenpoetsen is veruit de beste manier om tandproblemen te voorkomen. 2x per week poetsen zorgt ervoor dat tandplak verwijdert wordt en er geen tandsteen ontstaat. Bekijk hier hoe je van tandenpoetsen bij de hond op een prettige manier een gewoonte kunt maken.

Poetsinstructie 1 – een paar tips vooraf…

Poetsinstructie 2 – Zo leer je het in 5 stappen!

Poetsinstructie 3 – Succesvol tandenpoetsen met Beapher

 

Wanneer hond het poetsen niet toelaat zijn er verschillende alternatieven: “iets doen” is namelijk altijd beter dan “niets doen”. Vraag in de winkel naar tips hoe u succesvol de tanden poetst van uw huisdier, of naar de overige mogelijkheden om het gebit van uw hond gezond te houden. We adviseren u graag vrijblijvend!

Benieuwd hoe het met de tanden van jouw hond gesteld is? Doe de gratis online gebits-check!

Controleer zelf hoe het gesteld is met het gebit van je hond. De gebits-check bestaat uit 4 vragen die je achtereenvolgens kunt beantwoorden en de uitslag van de test geeft een algemene indicatie van de gezondheid van het gebit van je hond. Ga naar https://www.maandvandegebitsverzorging.nl/online-gebitscheck/hond

 

Bron: maandvandegebitsverzorging.nl

Leave A Comment